FreeTube – een alternatief voor YouTube

FreeTube logo

Waar is dat nu goed voor, hoor ik vragen?
Stel, je was op zoek naar een mooi concert, toneel of opera; er was een interessant interview met een filmster of een sporter; hoe moet je nou weer die verdraaide ouwe CD-speler openkrijgen? Je had een interessante film op YouTube gevonden, en een documentaire over dinosaurussen.

Zo goed als zeker heb je in geen van die gevallen iets gekocht, maar kort na dat moment wordt je via mail of sociale media bekogeld met ongevraagde advertenties, mails en informatie over concerten en toneelstukken, acteurs, sporters, gereedschap, handleidingen, CD-spelers, films, dinosaurussen… En niet één keer, maar soms maanden of jaren aan een stuk.
Tja, dat is natuurlijk het verdienmodel van de Google’s, Facebooks, Instagrams, YouTubes enzovoort van deze wereld. Je krijgt allerlei diensten zogenaamd gratis, maar vanonder je hemdslippen worden gegevens over jou, je familie en vrienden en jullie gedragingen weggeslurpt, opgeslagen, geanalyseerd, in kaart gebracht en doorverkocht aan wie er geld voor biedt.

Dat is één van de vele bestaansredenen van de hele GNU-Linux-beweging: we zijn als mens vrij om zulke piraterij niet te willen, om niet in het oog gehouden, gevolgd en verhandeld te worden, en ook daarom kiezen we voor een ander IT-model – zoals dat van Linux.

FreeTube dient zichzelf aan als een 1:1 vervanging voor YouTube (YT). In tegenstelling tot YT is FreeTube echter géén website waar je naartoe surft, maar een app die je installeert op je eigen PC of laptop.
Dat heeft voor- en nadelen, zoals gewoonlijk; nadeel is dat je nóg weer een app dient te installeren. Voordeel is dat alles op je eigen PC of laptop gebeurt en niet online, de kans op diefstal van je gegevens is vele malen kleiner. Niet onbelangrijk met een applicatie waarbij je – voor een film bijvoorbeeld – gemiddeld genomen één tot anderhalf uur op dezelfde stream ingelogd bent, een handige open deur voor wie kwaad in de zin heeft.

Ook FreeTube volgt een GNU-Linux-licentie, in dit geval de Affero General Public License versie 3 (AGPLv3) die toelaat om later gewijzigde versies van de software te gebruiken zonder door een hele procedure te moeten.
Samengevat werkt FreeTube zo:


Zo ziet een FreeTube-scherm er uit:

FreeTube scherm

Als je de functie ‘volledig scherm’ (F11) kiest, lijkt dit wat groter te zijn dan bij YT. Verder werkt alles in grote lijnen zoals bij YT. Het beeld is scherp en helder, de klank goed en ik had geen haperingen.


Is FreeTube volledig veilig?

Uiteraard niet, en dat kan ook niet, dan moet je alles volledig van internet afkoppelen en een DVD afspelen. Maar het scheelt een slok op een borrel, de grootste onveiligheden en ergernissen, en vooral het volggedrag, worden door deze aanpak weggehaald. Het loont zeker de moeite om FreeTube eens uit te proberen.


Peter Malaise


Terug naar Home